لینوکس چیست

سیستم عامل لینوکس در همه جا وجود دارد: تلفن های هوشمند در اتومبیل ها، ابر کامپیوترها و لوازم خانگی، سیستم های خانگی تا سرورهای سازمانی.
لینوکس از اواسط دهه ۱۹۹۰ وجود دارد. لینوکس در واقع همه جا است: در تلفن های شما، ترموستات ها، اتومبیل ها، یخچال ها، دستگاه های Roku و تلویزیون های شما وجود دارد.لینوکس یکی از قابل اعتمادترین، ایمن ترین سیستم عامل های موجود است.
لینوکس چیست؟
سیستم عامل نرم افزاری است که کلیه منابع سخت افزاری مرتبط با دسک تاپ یا لپ تاپ شما را مدیریت می کند. به زبان ساده ، سیستم عامل ارتباطات بین نرم افزار و سخت افزار شما را مدیریت می کند. بدون سیستم عامل نرم افزار عملکردی ندارد.
سیستم عامل لینوکس شامل چندین بخش مختلف است:
- Bootloader : نرم افزاری که فرایند راه اندازی یا همان boot process کامپیوتر شما را مدیریت می کند.
- Kernel : این یک قسمت از کل است که در واقع “لینوکس” نامیده می شود. هسته اصلی سیستم است که CPU، memory و دستگاه های جانبی را مدیریت می کند. Kernel پایین ترین سطح سیستم عامل است.
- Init system : این یک زیر سیستم است که فضای کاربر را bootstraps می کند. هنگامی که بوت اولیه از bootloader فراخوانی می شود (به عنوان مثال GRUB یا GRand Unified Bootloader) این Init system است که فرآیند boot را مدیریت می کند.
- Daemons : اینها سرویس پس زمینه (background) هستند. (چاپ ، صدا ، برنامه ریزی و غیره) که هنگام راه اندازی یا بعد از ورود به دسک تاپ شروع به کار می کنند.
- Graphical server : این سیستم فرعی است که گرافیک را روی مانیتور شما نمایش می دهد. معمولاً از آن به عنوان X server یا فقط X یاد می شود.
- Desktop environment : این قسمتی ای است که کاربران در واقع با آن ارتباط برقرار می کنند. محیط های دسک تاپ (desktop environments) زیادی برای انتخاب وجود دارد (GNOME ، Cinnamon ، Mate ، Pantheon ، Enlightenment ، KDE ، Xfce و غیره). هر محیط دسک تاپ شامل برنامه های داخلی است (مانند file managers ، ابزار پیکربندی ، مرورگرهای وب و بازی ها).
- Applications : محیط های دسک تاپ مجموعه کاملی از برنامه ها را ارائه نمی دهند. درست مانند ویندوز و macOS ، لینوکس هزاران عنوان نرم افزار با کیفیت بالا ارائه می دهد که به راحتی می توان آنها را پیدا و نصب کرد. بیشتر توزیع های لینوکس شامل ابزارهایی مانند App Store هستند که نصب برنامه را ساده می کنند. به عنوان مثال ، اوبونتو لینوکس دارای Ubuntu Software Center (نام تجاری جدید نرم افزار GNOME) است که به شما امکان می دهد اپلیکیشن مورد نظر را به سرعت در میان هزاران برنامه جستجو کرده و آن را به راحتی نصب کنید.
چرا از لینوکس استفاده کنیم؟
این سوالی است که اکثر کاربران می پرسند. چرا وقتی سیستم عاملی چون ویندوز وجود دارد که با اکثر دسک تاپ ها ، لپ تاپ ها و سرورها کار می کند، زحمت یادگیری لینوکس را به خود بدهیم؟
برای پاسخ به این سوال، سوال دیگری مطرح می کنیم. آیا آن سیستم عاملی که در حال حاضر از آن استفاده می کنید واقعاً کارایی خوبی دارد؟ یا آیا با موانعی چون ویروس ها، بدافزارها، کاهش سرعت، خرابی ها، تعمیرات پر هزینه روبرو نشدید؟
اگر با موارد بالا دست و پنجه نرم کنید ، Linux می تواند بستر مناسبی برای شما باشد. لینوکس به یکی از قابل اعتمادترین اکوسیستم های کامیپوتری تبدیل شده است.همچنین نیاز به پرداخت هزینه جهت نصب آن وجود ندارد.
همچنین به دلیل رایگان بودن این سیستم عامل ،بیشتر شرکت های هاستیگ نیز از Linux استفاده می کنند.در شرکت زود وب نیز در سرویس های هاست لینوکس، هاست وردپرس، هاست پایتون و نمایندگی هاست لینوکس از سیستم عامل لینوکسی استفاده می گردد.
Open source
همانطور که می دانید، هر سیستمی جهت ارتباط بین کاربر و قطعات سخت افزاری نیاز به سیستم عامل دارد که این سیستم عاملها وظیفه تبدیل دستورات کاربر را به کدهای قابل فهم سیستمی بر عهده دارند. یکی از این سیستم عاملها لینوکس نام دارد که به صورت متن باز (Open Source) ارائه شده است.لینوکس همچنین تحت مجوز متن باز توزیع می شود،ویژگی های متن باز بودن:
- آزادی اجرای برنامه ، برای هر هدفی
- آزادی مطالعه در مورد چگونگی کارکرد برنامه و تغییر آن برای انجام آنچه می خواهید،انجام می دهد.
- آزادی توزیع مجدد نسخه ها
- آزادی توزیع نسخه های اصلاح شده خود به دیگران
این نکات برای درک جامعه ای که برای ایجاد بستر لینوکس با هم کار می کنند بسیار مهم است. بدون شک ، لینوکس یک سیستم عامل است که “توسط مردم ، برای مردم” است. این در مورد آزادی و آزادی استفاده و آزادی انتخاب است.
به دلیل سیاستهای محافظتی و امنیتی بیشتر شرکتهای ارائه دهنده سیستم عاملها، بیشتر این نرم افزارها به صورت کد بسته (Closed Source) عرضه می گردند که ارتقاء آنها و رفع معایب و مشکلات مربوطه بر عهده شرکت ارائه دهنده و توسعه دهندگان زیر مجموعه های مربوطه خواهد بود. از این رو و به دلیل محدود بودن منابع انسانی و زمانی، این موارد بسیار کند و محدود صورت می پذیرد. در اینجا بود که برای رفع این مشکل برخی از نرم افزارها پا به عرصه گذاشتند و تحت مجوز GNU/GPL منتشر شدند.
این مجوز بدین صورت است که به همه کاربران اجازه هر گونه دخل و تصرف از قبیل تغییر در محتوا، شخصی سازی محیط یا فرآیندها و یا حتی توزیع مجدد را خواهد داد. از این رو به جرأت می توان گفت که توسعه دهندگان این نرم افزارها نه تنها شخص یا شرکت ارائه دهنده بلکه کلیه کاربران آن نیز خواهند شد و این چنین است که پیشرفت این گونه نرم افزارها بسیار سریعتر خواهد بود. لینوکس نیز همانند دیگر نرم افزارهای ارائه شده تحت این مجوز، از این قاعده مستثنی نبوده و بی شک یکی از عوامل محبوبیت این سیستم عامل همین امر است.
لینوکس در مقام یک سیستم عامل، مجموعه ای از کدهاست که وظیفه ارتباط برنامه ها و نهایتا کاربر را با سخت افزار برعهده دارد. به صورت کلی، همه توزیع های لینوکس بر پایه هسته اصلی آن یا کرنل (Kernel) بنا شده اند که نرم افزارهای رایگان (Free Software) با آن تلفیق شده و نسخه کامل یا همان توزیع را تشکیل می دهند.به عبارت دیگر لینوکس ترکیبی از هسته اصلی و تعدادی از نرم افزار رایگان یا متن باز دیگر است که در کنار هم این سیستم عامل را تشکیل داده اند و کاربر می تواند به راحتی از سرورهای اصلی این توزیع (Repository) نرم افزارهای جانبی آن را لیست کرده و موارد دلخواه خود را بر روی هسته اصلی نصب نماید.
با توجه به ماهیت متن باز بودن لینوکس و انعطاف پذیر بودن ساختار این سیستم عامل، می توان کاربردهای فراوانی نیز برای آن متصور شد. مثلا قابلیت چند کاربری (Multi User) و چند وظیفه ای (Multi Task) بودن این سیستم عامل آن را به گزینه مناسبی برای استفاده در شبکه بدل کرده است.
در بحث امنیت نیز این سیستم عامل به خوبی جای خود را باز کرده است. در مورد امنیت و کارایی این سیستم عامل همین بس که تقریباً ۷۰ درصد از Firewallهای سخت افزاری از نسخه های Custom شده این سیستم عامل استفاده می کنند.
با توجه به رایگان بودن این سیستم عامل، تمایل بسیاری از تولید کنندگان تلفنهای هوشمند و وسایل صوتی و تصویری به این سیستم عامل جلب شده و در این زمینه ها نیز لینوکس با استقبال عمومی خوبی روبرو شده است.
با جمع بندی موارد گفته شده می توان بدین نتیجه رسید که بی شک لینوکس با این ویژگیهای منحصر بفرد می تواند سیستم عامل برگزیده بسیاری از کاربرها و شرکتهای تجاری در نظر گرفته شود که به خوبی جوابگوی نیازهای آنها خواهد بود.