مزایای رایانش ابری و خدمات کلود

اصطلاح رایانش ابری از اوایل سال ۲۰۰۰ میلادی مطرح شد. اما مفهوم «محاسبات به عنوان سرویس» (Computing-as-a-Service) از مدتها پیش وجود داشت و به سال ۱۹۶۰ باز میگردد. در آن هنگام، دفاتر کامپیوتری به شرکتها این فرصت را میدادند تا به جای آنکه خودشان یک کامپیوتر بزرگ خریداری کنند، یک رایانه بزرگ را برای مدت زمان مشخصی اجاره کنند. این سرویسهای اشتراک-زمانی، با ظهور «کامپیوترهای شخصی» (Personal Computers | PC) که امکان مالکیت کامپیوترها برای افراد و سازمانها را مقرون به صرفهتر میکردند، به طور گستردهای از میان رفتند و سپس، مراکز دادهای ظهور کردند که سازمانها حجم انبوهی از دادههای خود را در آنها ذخیره میکردند.
در ادامه این موضوعات، مبحث رایانش ابری مطرح شد که با ظهور مفهوم «نرمافزار به عنوان خدمات» (Software as a Service | SaaS) و ارائهدهندگان خدمات ابری بزرگ مقیاس مانند «آمازون وب سرویس» (Amazon Web Service | AWS) مقارن شد.
رایانش ابری، به ارائه خدمات محاسباتی مبتنی بر تقاضا، از «برنامههای کاربردی» (Applications) گرفته تا «فضای ذخیرهسازی» (Storage) و «قدرت محاسباتی» (Computational Power)، از طریق اینترنت و با روش پرداخت بر مبنای مصرف گفته میشود.
در این پست به مزایا رایانش ابری نگاهی می اندازیم تا بتوانید با مزایا آنها بیشتر آشنا شوید و تصمیمی صحیح در رابطه با بهره گیری از خدمات ابری یا ادامه دادن به شیوه سنتی میزبانی اتخاذ کنید.
فواید و مزایا رایانش ابری و خدمات میزبانی ابری
صرفه جویی در مخارج
مزایای اصلی رایانش ابری مطابق با نوع سرویس ابری مورد استفاده، متفاوت است. اما اساسا، استفاده از سرویسهای ابری بدین معنا است که سازمانها نیازی به خرید یا نگهداری زیرساختهای محاسباتی خودشان ندارند. نه تنها نیاز به خرید سرور توسط سازمانها را از بین میبرد، بلکه موجب میشود به روز رسانی برنامههای کاربردی یا سیستمعاملها، از سرویس خارج کردن یا به دور انداختن سختافزارها یا نرمافزارها در هنگامی که از زمان انقضای آنها فرارسیده است، همه و همه به وسیله ارائهدهنده سرویس ابری انجام شود.
برای برنامههای کاربردی اقتصادی مانند ایمیل، مهاجرت به یک سرویس ابری منطقیتر از استفاده از مهارتهای تیم داخلی سازمان برای راهاندازی یک سرویس ایمیل است. سازمانی که دارای تخصص در اجرا و امنسازی این سرویسها است، مهارتهای بهتر و نیروهای با تجربهتری را نسبت به شرکتهای کوچکتر دارد و البته، توانایی بیشتری نیز در استخدام این نیروها دارد. بنابراین، سرویسهای ابری ممکن است قادر به ارائه سرویسهای امنتر و کاراتری به کاربران نهایی باشند.
استفاده از سرویسهای ابری بدین معنا است که شرکتها میتوانند در پروژهها سریعتر عمل کنند و تست مفاهیم را بدون خریدهای طولانی مدت و هزینههای بزرگ پیش رو، انجام دهند. زیرا با استفاده از رایانش ابری، سازمانها فقط نیاز به پرداخت هزینه برای منابعی دارند که از آنها استفاده میکنند. این مفهوم از چابکی کسب و کار، معمولا توسط طرفداران رایانش ابری به عنوان یک مزیت کلیدی بیان میشود. توانایی ارائه خدمات جدید بدون صرف زمان و انجام تلاشهای مرتبط روشهای قدیمی و پرداخت هزینههای فناوری اطلاعات سنتی، به معنای پیشرفت سریعتر کار با برنامههای کاربردی جدید است و اگر یک برنامه کاربردی جدید دارای محبوبیت بسیار زیادی شود، ماهیت الاستیک ابر، مقیاسدهی به برنامه کاربردی را سریعتر و سادهتر میسازد.
برای شرکتهایی با یک برنامه کاربردی که دارای پیکهای بزرگی در استفاده هستند، برای مثال برنامههایی که در یک برهه از هفته یا سال بیشتر مورد استفاده هستند، به لحاظ اقتصادی میزبانی شدن توسط سرویسهای ابری مقرون به صرفهتر از تخصیص سختافزار و نرمافزار ثابت است. زیرا با تخصیص منابع به صورت ثابت، این منابع بیشتر مدت سال را بیکار هستند ولی هزینههای گوناگونی برای آنها باید انجام شود. مهاجرت به یک برنامه کاربردی میزبانی شده توسط ابرها برای انجام خدماتی مانند CRM یا ایمیل، میتواند مرزهای میان کارکنان فناوری اطلاعات را حذف کند. چنین برنامههای کاربردی علاوه بر مزایای رقابتی قابل توجهی که ایجاد میکنند، تاثیرات ریز دیگری نیز خواهند داشت. جابه جایی به «مدل سرویس» (Service Model) نیز هزینهها را از هزینههای سرمایهای به هزینههای عملیاتی تغییر میدهد که ممکن است برای برخی از سازمانها مفید باشند.
مزایا و معایب رایانش ابری
«رایانش ابری» (Cloud Computing) الزاما ارزانتر از دیگر روشهای محاسبات نیست. در واقع باید گفت که اجاره کردن، همیشه هم ارزانتر از خرید نیست. اگر یک برنامه کاربردی نیازمند خدمات محاسباتی منظم و پیشبینی شده برای محاسبات خود است، شاید اقتصادیتر باشد که سازمان، سرور مورد نیاز خود را به صورت داخلی فراهم کند. برخی از شرکتها ممکن است مخالف انتقال دادههای حساس خود به میزبانهایی باشند که توسط رقبای آنها نیز مورد استفاده قرار میگیرد. جا به جایی به برنامههای کاربردی در مدل نرمافزار به عنوان سرویس (SaaS)، ممکن است بدین معنا نیز باشد که افراد رقیب نیز در حال استفاده از برنامه کاربردی مشابهی هستند؛ این امر ممکن است با توجه به میزان کلیدی و در واقع هستهای بودن آن برنامه کاربردی برای کسب و کار، موجب سختتر شدن ارائه مزایای رقابتی شود.
در حالی که استفاده از یک برنامه کاربردی ابری از آغاز کار، سادهای است؛ مهاجرت به یک برنامه کاربردی یا دادههای ابری در میانه راه، ممکن است دارای پیچیدگیها و هزینههای بیشتری باشد. به نظر میرسد که اکنون کمبودهایی در مهارتهای ابری برای کارکنان، دواُپسها و همچنین در بحث نظارت چند مانیتوری و مدیریت دانش در سازمانها وجود دارد. در نظرسنجی که در همین رابطه انجام شده است، کاربران با تجربه ابری گفتهاند که هزینههای مهاجرت به ابر، در نهایت بیشتر از صرفهجوییهای بلند مدت انجام شده به واسطه استفاده از IaaS است. شایان توجه است که یک مزیت بسیار مهم IaaS، آن است که فرد در صورت دسترسی داشتن به اینترنت، میتواند به برنامههای کاربردی خود دسترسی داشته باشد.
امنیت رایانش ابری
قطعا، بسیاری از سازمانها نگران امنیت سرویسهای ابری هستند. اگرچه، نقصهای امنیتی در این حوزه کم و ناچیز است. اینکه رایانش ابری چه میزان امن باشد، به شدت بستگی به این دارد که سیستمهای کنونی موجود چقدر امن هستند. سیستمهای داخلی مدیریت شده به وسیله یک تیم داخلی در سازمان، ممکن است بعضا حتی از سیستمهای نظارت شده توسط مهندسان سازمان ارائهدهنده خدمات ابری که به طور کامل خود را وقف این کار کردهاند، رخنهپذیرتر باشند. اگرچه، نگرانیها پیرامون امنیت ابر همچنان باقی است؛ به ویژه برای سازمانهایی که دادههای خود را بین سرویسهای ابری زیادی جا به جا میکنند.
همین امر موجب رشد ابزارهای امنیت ابری شده است که دادههای در حال انتقال به/از ابر و همچنین، بین پلتفرمهای ابری را مورد نظارت قرار میدهند. این ابزارها میتوانند استفاده کلاهبردارانه از دادهها در ابر، دانلودهای غیر مجاز و بدافزارها را شناسایی کنند. اگرچه، استفاده از این ابزارها بر کارایی و مسائل مالی نیز تاثیرگذار است. زیرا به روایتی تا ۱۰ درصد موجب کاهش میزان صرفهجویی انجام شده بر اثر مهاجرت به ابر و تا ۱۵ درصد، موجب کاهش کارایی میشوند. گاهی، منطقه جغرافیایی که سرویس ابری را ارائه میکند نیز میتواند محل نگرانی سازمانها در بحث امنیت رایانش ابری باشد.
آشنایی با اصطلاحات منطقه رایانش ابری و ناحیه دسترسیپذیری رایانش ابری
خدمات رایانش ابری توسط مراکز داده غول پیکر در اطراف جهان ارائه میشود. سرویسهای وب آمازون (AWS) این مراکز را به «منطقه رایانش ابری» (Regions) و «ناحیه دسترسیپذیری» (Availability Zones) تقسیم میکند. هر منطقه AWS، یک ناحیه جغرافیایی مجزا مانند اروپا (لندن) یا غرب آمریکا (اورگن) است. AWS این مناطق را به «نواحی دسترسیپذیری» نیز تقسیم کرده است. یک ناحیه دسترسیپذیر ترکیبی از یک یا تعداد بیشتری مرکز داده است که به لحاظ تئوری آنقدر از هم دور هستند که یک حادثه نمیتواند هر دوی آنها را به طور همزمان از کار بیندازد؛ اما به اندازهای به هم نزدیک هستند که برنامههای کسب و کاری که نیاز به پاسخگویی سریع دارند با موفقیت اجرا شوند. هر ناحیه دسترسیپذیری دارای چندین اتصال اینترنت و برق برای شبکههای گوناگون است.
گوگل نیز از مدل مشابهی استفاده میکند و منابع محاسباتی خود را به مناطقی (Regions) بخشبندی کرده است که خود به «نواحی» (Zone) تقسیم میشوند و دارای یک یا تعداد بیشتری مرکز داده هستند که از مشتریان میتوانند از آنها خدمات بگیرند. گوگل به مشتریان خود توصیه میکند که برنامههای کاربردی را در نواحی و مناطق متعددی مستقر کنند تا در مقابل نقصهای غیر منتظره از آنها محافظت شود.
مایکروسافت آژور منابع خود را به شیوه نسبتا متفاوتی تقسیم میکند. آژور «مناطقی» (Regions) دارد که مجموعهای از مراکز داده مستقر شده در محیطی با تاخیر محاسبه شده هستند و از طریق یک شبکه منطقهای تاخیر کم به یکدیگر متصل شدهاند. همچنین، آژور «جغرافیاهایی» (Geographies) را ارائه میکند که اساسا حاوی یک یا تعداد بیشتری منطقه هستند و توسط کاربرانی با نیازهای «اقامت داده» (Data-Residency) و انطباقی خاص برای نزدیک نگه داشتن دادهها به خود، قابل استفاده محسوب میشوند. در عین حال، مایکروسافت آژور «نواحی دسترسیپذیری» (Availability Zones) ارائه میکند که از یک یا تعداد بیشتری مرکز داده مجهز به منابع برق، خنک کننده و شبکه مستقل، تشکیل شدهاند.
مزیت رقابتی
با رایانش ابری تیم های IT شما متمرکز بر روی توسعه برنامه ها و سایتها می شوند و درگیر حل مشکلات مکرر سرور ها و برقراری زیرساخت های جدید نخواهند بود.
امکان اتصال به ابر از اقصی نقاط مختلف باعث می شود که کارکنان شما بتوانند به صورت دورکاری وظایفشان را انجام داده و اطلاعات را به اشتراک بگذارند.
رایانش ابری پایداری بسیار بیشتری را نسبت به شکل میزبانی سنتی دارد و دیگر شاهد زیان های ناشی از آفلاین بودن سرور نخواهید بود.
این قابلیت به آنها آزادی عمل، انعطاف پذیری و دسترسی بیشتری را برای افزایش کارایی می دهد که در نهایت منجر به پیشرفت کسب و کار شما می شود. به همین دلیل است که طی گزارش شرکت Dell شرکت هایی که بر روی بهبود تکنولوژی سرمایه گذاری کردند، ۵۳% رشد مالی بیشتری برخوردار شدند.
رایانش ابری و کلود؛ آینده کسب و کار ها و سازمان ها
رایانش ابری مدتی است که تبدیل به ناجی کسب و کار های آنلاین و سازمان های بزرگ شده است. به دلیل مزایا رایانش ابری روز به روز کسب و کار ها و سازمان های بیشتری در حال پیاده سازی و مهاجرت به سمت این خدمات هستند.
در سطح بین المللی بیش از ۹۰% شرکت ها حداقل از یک نوع خدمات ابری استفاده می کنند – و ۹۰% دیگر نیز به فکر مهاجرت به سمت خدمات ابری هستند.
این آمار شواهدی را افشا می کنند که شرکت های بزرگ در حال استفاده از خدمات ابری هستند (یا بزودی به این سمت خواهند رفت)
تا ۶ سال آینده تعداد کسب و کار های کوچکی (زیر ۱۰۰ نفر) که به استفاده از خدمات ابری خواهند پرداخت ۲ برابر خواهد شد.
این گرایشات جهانی هستند و علی رغم مزایا بسیار زیاد رایانش ابری، این نوع خدمات هنوز در ایران به طور فراوان مورد استفاده قرار نگرفته اند. اما بزودی شاهد استفاده گسترده شرکت های ایرانی از مزایای خدمات و رایانش ابری خواهیم بود که با بهره گیری از این راهکار، هزینه هایشان را کم کرده و بهره وری کاریشان را بهبود داده اند.
بدون شک به دلیل مزایا بسیار رایانش ابری، این نوع خدمات آینده میزبانی وب را شکل خواهند داد و استفاده از آن برای کسب و کار شما اجتناب ناپذیر است. چه از یک سرور ابری استفاده کنید، چه از خدمات ابری سفارشی سازی شده پیچیده.
راهکار های ابری ارائه شده زود وب
اگر میخواهید از تمامی مزایایی که خدمات ابری به صاحبان کسب و کارها و تیم های IT ارائه می کند بهره ببرید، روی خدمات ابری زود وب حساب کنید.
زود وب مشاور، طراح و مجری خدمات ابری برای سایت های پربازدید و سازمان ها…
از سرور های ابری، کانتینر ها و دیتابیس ابری تا راهکار های ابری سفارشی سازی شده…
طیف گسترده این خدمات بسیار وسیع هستند و برای پوشش نیاز های گوناگون شما تعبیه شده اند.
برای شروع بهره گیری از مزایا خدمات ابری از ما مشاوره رایگان دریافت کنید.
ثبت درخواست مشاوره جهت ایجاد راهکار ابری » ثبت درخواست
مشاوره رایگان با متخصصین:
۰۲۱-۹۱۰۹۰۰۹۸